Egyesületünk 2014-ben alakult azzal a céllal, hogy a múltunk örökségét megőrizzük és átadjuk a jövő nemzedéke számára. Ezért választottuk a „tézsula” nevet melynek jelentése összekötő rúd, régen az igát és a boronát kötötte össze. Célunk a településünk múltbéli értékeinek felismerése és felkutatása, megőrzése és továbbítása az utókor számára. Nemescsó gazdag helytörténeti múlttal rendelkezik, amely sokrétű: egyháztörténet, iskola, a falu nemesi származásának története. A tárgyi, szellemi, gasztronómiai, falusi életforma megőrzésén, elfeledett szokások, kézművesség, mesterségek felelevenítésén munkálkodunk.
Azért, hogy a sok tárgyi emlék mindenki számára megtekinthető legyen kiállítást szerveztünk az összegyűjtött eszközökből. A régi fizetőeszközök mellett, kézzel írt levelek, kották kerültek elő. Úgy próbáltuk kialakítani, hogy külön helyiségeket mutatunk be, az ott használt eszközökkel, ruhákkal.
Sok száz képet gyűjtöttünk össze, régi tárgyakat, recepteket - melyeket újra elkészítünk. A gyerekekkel a régi népszokásokat elevenítjük fel, pl: lucázást, korbácsolást, tojásdobálást.
Az évek alatt egy erős közösség kovácsolódott és megalakult a Tézsula Énekkar is mely gyakori vendég a környező települések ünnepségein. Régi nótákat tanulunk, hogy dalkincsünket az útókor számára megtarthassuk. A közösségünk elfogadó ereje egymás elfogadásán, a tiszteleten és az egymás iránti bizalmon alapszik.
A szörpök és lekvárok színes választékát készítjük el minden évben. Legnépszerűbb a szörpök közül a bodza, a fenyő és az akác. A lekvárok közül a csipkebogyó, a szőlő, a bor és a som a legkedveltebbek.
2015 óta szervezzük meg kis falunkban az Újkenyér Ünnepet, mely a helyi termelők által felajánlott búzából elkészített kenyér mellett egy gasztro utazás is egyben. Az őseink által készített régi ételeket készítjük el, hogy a receptek megmaradjanak és a fiatalabb generáció is megismerje és megőrizze azokat. Általában 30-40 féle étel kerül ott kóstoltatásra. A tárgyi emlékeink bemutatása is nélkülözhetetlen eleme a rendezvénynek. Az évek alatt színvonalas műsorokkal is sikerült színesíteni a programot. A rendezvényre minden évben elkészítjük a már több mint 100 éves múltra visszatekintő szaladost, mely hosszú előkészületet igényel. A programot színesítettük a rétes készítés bemutatásával.
Állandó résztvevője vagyunk a környékbeli vásároknak, mint pl: Orsolya napi vásár, Páratlan Párlatnap, Térségi Böllérverseny. Kiemelkedő teljesítményünkért számos elismerésben részesültünk. Ezekre nagyon büszkék vagyunk.
Amennyiben felkeltettük érdeklődését látogasson el hozzánk, ismerje meg a több száz éves múlttal rendelkező településünket, hagyományainkat és régi ételeinket!
A kiállítás mindenki számára megtekinthető az Egyesület elnökével történt előzetes egyeztetést követően.
Elérhetősége:
Mayer Tiborné
+3620/770-0067